VoelHof is een kunstinstallatie voor iedereen die kan lopen en nieuwsgierig is. Het idee achter VoelHof is dat kunst niet alleen is om naar te kijken. In VoelHof worden de zintuigen van kinderen op verschillende manieren geprikkeld, omdat de kinderen overal aan mogen voelen, er valt ontzettend veel te ontdekken. Het is een zintuiglijk doolhof gemaakt van houten panelen. Je kunt door het vierkante object lopen langs de verschillende panelen. Op elk paneel is iets anders te zien, voelen en horen, ze hebben allemaal een eigen thema. Er is bijvoorbeeld een paneel met natuurlijke materialen, een met plastic voorwerpen, spiegels, relief, muziekinstrumenten en nog veel meer. Ook zijn er structuren op de grond. De installatie is 1.80 meter hoog, dit is gedaan zodat ouders ook mee naar binnen kunnen, omdat kinderen het soms spannend kunnen vinden om alleen ergens naar binnen te gaan. In de doolhof gaan kinderen op ontdekkingsreis met hun zintuigen. De kunstinstallatie was een groot succes tijdens het Ouder-en-Kind-festival van 2021. 

VoelHof is ontstaan door een samenwerking van verschillende mensen. Het idee voor deze kunstinstallatie begon met het ‘Prikkelfestival’, een project dat Vesna Dragojevic en haar studiegenootje tijdens hun studie bedachten. Een festival om alle zintuigen te prikkelen. Dit idee werd besproken met Ingrid Brokx, de secretaris van het Ouder-en-Kind-festival en al jaren betrokken bij opgroeien in Stedenwijk als jeugdverpleegkundige bij het consultatiebureau. Ingrid is als jeugdverpleegkundige een enorme steun voor veel gezinnen in de wijk. Vanuit haar visie om gezinnen zonder sociaal netwerk te verbinden met hulpverleners en andere gezinnen in de buurt, maar ook de verbinding tussen ouders en kinderen te stimuleren, was zij al vroeg betrokken bij de organisatie van het Ouder-en-Kind-festival. Ingrid was dan ook meteen enthousiast over het idee van een zintuigprikkelende kunstinstallatie. Zelfs zo enthousiast dat zij haar collega’s vroeg om het geld dat was bedoeld voor het afscheidsfeest voor haar pensioen te doneren aan Stichting Ouder en Kind als startgeld voor het maken van VoelHof. 

Hierdoor aangemoedigd is Vesna een crowdfundingactie gestart via een kunstplatform. Al snel werd het benodigde geld verzameld en kon met de creatie van VoelHof begonnen worden. Hiervoor werd Wanda van Koningsveld ingeschakeld. Wanda is object- en meubelmaker en heeft haar eigen atelier onder de naam ‘Wensobjecten’. Daarnaast geeft ze technische en creatieve workshops aan kinderen. Door kinderen de basistechnieken voor dingen als hout- en metaalbewerking aan te leren, en ze te laten experimenteren met verschillende materialen ontstaan nieuwe beelden en objecten.

Tijdens het Ouder-en-Kind-festival van 2021 werd VoelHof feestelijk geopend en konden ouders met hun kleine kinderen genieten van de zintuiglijke ontdekkingsreis. Het werd zelfs zo’n succes dat de kunstinstallatie nu ook door Stichting Ouder en kind verhuurd wordt voor festivals waar kleine kinderen aan deelnemen.