De mensen die betrokken zijn bij het Ouder en Kind Festival hebben vaak gesprekken over wat zij leuk vinden om te doen met hun kinderen. Zo ontstond het idee om bekende Almeerders hierover te interviewen.

Ouder en Kind Festival-journalisten Romeijn de Vries (7) en Iva Marjanovic (8) worden ontvangen in het kantoor van de burgemeester in het stadhuis. Zijn woordvoerster Simone zorgt ervoor dat de jonge journalisten zich snel op hun gemak voelen. Franc Weerwind is hartelijk en vertelt interessant.
De burgemeester vindt het heel leuk om met zijn kinderen samen te zijn. Bijvoorbeeld in een bootje door Almere gaan, beetje peddelen en samen plezier maken. Zijn zoon is 14 en zijn dochter 10 jaar. Als kind ging Franc veel met zijn ouders op pad, de provincie in, de natuur in of samen sporten. Hij vond dat heel gezellig. Hij woonde in Nieuw-Vennep. Ooit sprak zijn moeder met de burgemeester daar en dat was het moment dat Franc besloot later ook burgemeester te worden.

Mooi mens

Zijn oma neemt een belangrijke plek in zijn jeugd in. “Hoewel sommigen een beetje bang voor haar waren, durfde ik alles aan haar te vragen. Toen oma op een keer vond dat ik te brutaal was, en zei dat ze een koekje van me zou maken, vroeg ik waar die koektrommel dan was met alle koekjes van kinderen die ze al getoverd had.” Hij vond het een mooi mens. Later kwam ze bij hen in huis wonen, nadat opa was overleden.
Wat Franc de kinderen van Almere nog wil meegeven, is dit: “Als je gepest wordt, bijvoorbeeld door je broer of zus, ga dan meer van ze houden, dan stopt het pesten zeker!”

Zingen in de auto

De vierde en laatste geïnterviewde is Quinten Posthuma (13), die onder andere in Ciske de Rat de musical speelde. Voor de voorstellingen reden zijn ouders hem heel Nederland door. Die uren in de auto werden gevuld met meerstemmig meezingen met de cd van Ciske de Rat. Helemaal los gingen ze dan, heerlijk vond Quinten dat. Op de heenweg dan, want terug was het laat, vaak na twaalven, en dan was het rustig in de auto.
De opa van Quinten was al net zo muzikaal. Elke zondag speelde hij thuis op de piano Bach, waar hij soms een jazz-versie van bedacht. De piano stuiterde dan door de kamer, zo enthousiast was hij op het instrument aan het spelen. Voor de vader van Quinten zijn dat dierbare herinneringen aan thuis. Muziek is iets wat hem met zijn vader verbond, net als muziek hem nu met Quinten verbindt.

Dit artikel is gepubliceerd in Almere Deze Week op 9 juli 2019.